Home » Over Next Gen Infra » Een beter leven door versimpeling!

Een beter leven door versimpeling!

Oké, de titel is misschien een beetje overdreven, maar het professionele leven van de IT manager kan echt een stuk relaxter worden door de IT infrastructuur te versimpelen.

 

Stelling: De IT-afdeling  moet voldoen aan de businesseisen en de business wil dat IT beter wordt.

Het lijkt simpel genoeg; de business wil meer uptime? Nou dan bouwen we toch een paar extra datacentra. De gebruikers willen betere performance? Dan rijden we toch een paar extra servers naar binnen.

Dit zou kunnen werken, maar meestal niet optimaal.

Wanneer weet je wanneer je een hele nieuwe infrastructuur nodig hebt? Wanneer bepaal je om van de complexe drielaags infrastructuur af te stappen om de omgeving te versimpelen? Wanneer ga je delen van de workloads in de cloud zetten of zet je het SAN buiten de deur?

Dit blijkt vaak lastig. De meeste IT-organisaties zitten vast in de waan van de dag en hebben een tunnelvisie ontwikkeld op hun eigen infra.  Dit kan goed zijn om te focussen op de dagelijkse details, maar zit een ruime blik naar voren vaak in de weg.

Daarnaast is het tegenwoordig bijna niet meer te doen om over alle beschikbare infrastructuur concepten en -technieken voldoende kennis in huis te hebben en goed gefundeerde keuzes te maken.

 

Hoe maken we het beter dan?

Om richting te geven aan de gewenste verbetering zijn er twee onderdelen te realiseren;

  1. De IT-infrastructuur moet beter beschikbaar, flexibeler, goedkoper en beter presteren;
  2. Er moet voldoende kennis van de ‘latest and greatest’ in IT infrastructuur concepten en –technieken beschikbaar zijn;

Het tweede punt is nodig om het eerste punt in te vullen en geeft aan dat het vaak een goed idee is om een onafhankelijke en objectieve IT infrastructuur specialist in huis te halen. (U dacht toch niet dat ik deze blog alleen voor mijn lol schreef ;-))?

De onderdelen uit het eerste punt zijn, onafhankelijk van de businesseisen bijna voor iedere organisatie relevant. Het kan zijn dat het ene onderdeel meer prioriteit heeft dan het andere, maar ze zullen voor iedere organisatie een bepaalde relevatie hebben. Iedereen wil sneller, flexibeler en betrouwbaarder, en dat voor minder. Om aan deze wensen te voldoen moet de infrastructuur versimpeld worden.

Het lijkt zo simpel, maar versimpeling van de IT-infra maakt het leven van de IT-afdeling  echt een stuk simpeler.

Waarbij ‘simpel’ gezien moet worden als ‘minder complex’.

 

Huidige Infra is te complex

Als we het gros van de huidige IT-infrastructuren beschouwen dan zien we vaak een drie-laags model:

  • We hebben compute in de zin van CPU en memory;
    • Servers, blades, pizzadozen etc.
  • We hebben opslag voor data en applicaties;
    • SAN, NAS, Cloud, Lokaal
  • We hebben een netwerk om alle onderdelen met elkaar te verbinden.

We zien nu dat de opbouw van een drie-laags infrastructuur een aantal zaken erg complex maakt:

  • Kennis en kosten: We hebben drie specialistische afdelingen nodig; één voor elke laag van het model;
    • Die moeten allemaal hun kennis bijhouden, overlappen elkaar vaak weinig qua kennis en kunde en mogen niet tegelijk op vakantie.
  • Beschikbaarheid en flexibiliteit: We moeten storingen oplossen en de infrastructuur ontwikkelen met drie verschillende afdelingen;
    • Die vaak niet op één lijn zitten en elkaars aandachtpunten soms maar moeilijk begrijpen.
  • Performance en schaalbaarheid: Bij schaalwijzigingen en updates zijn de consequenties vaak lastig in te schatten.
    • Werken de HBA’s nog na een firmware updates van de blades en wat doet een vergroting van de IOPS van het SAN met de netwerkbelasting?

Wanneer we gebruik maken van de modernste technieken en concepten kunnen we het complexe drie-laags model vaak relatief eenvoudig consolideren tot een platte infrastructuur. Deze platte infrastructuur is vaak als een dienst te benaderen: hij is zo plat en simpel dat hij altijd werkt. Denk hierbij aan (hyper)converged systemen en cloud oplossingen.

 

Bijvoorbeeld:

Laten we als voorbeeld nemen dat we een VDI workload van een drie-laags architectuur versimpelen naar een hyperconverged platform. Lokaal, in het eigen datacentrum. Merk en type van de oplossing maakt voor nu niet zoveel uit. Voor meer details over de voordelen van een hyperconverged oplossing zie deze link.

We zien dan het volgende gebeuren met de voorheen complexe zaken:

  • Kennis en kosten: In plaats van drie aparte beheerafdelingen hebben we hebben slechts één afdeling nodig die verstand heeft van de hyperconverged oplossing;
    • De kennis en kunde die hiervoor nodig is, is vaak in een paar dagen te leren.
  • Beschikbaarheid en flexibiliteit: als er een storing optreedt is het altijd duidelijk waar deze zit: in het hyperconverged platform.
    • De standaard monitoring tools van de oplossing zullen waarschijnlijk al wijzen op het probleem en de oplossing van het issue. Daarnaast is het platform weinig complex en is een storing snel te isoleren.
  • Performance en schaalbaarheid: Schaalwijzigingen zijn simpel en zeker uit te voeren door nodes aan het platform toe te voegen.
    • Dit zijn simpele operaties die in slechts in een paar minuten compute en opslag toevoegen.

Nou weet ik wel dat bovenstaande voorstelling een versimpeling van de werkelijkheid kan zijn en niet alle workloads ‘zomaar’ op een ander platform te plaatsen zijn. Daarentegen heb ik ook wel complete Citrix XenApp omgevingen (dus IT infra ‘from scratch’ inclusief de Citrix laag) binnen 1 dag gerealiseerd zien worden.

Dus?

Resumerend kunnen we stellen dat de moderne infrastructuur technieken en –concepten ons in staat stellen de IT-infrastructuur sterk te versimpelen. Dit leidt vervolgens tot een grotere flexibiliteit, lagere (beheer)kosten en een betere ervaring voor de eindgebruikers en de business.

 

Wij van Infralead maken de infrastructuur natuurlijk graag simpel met u.

 

 

 

Comments are closed.