Home » Over Next Gen Infra » Kwetsbaarheid en durf breekt muren

Kwetsbaarheid en durf breekt muren

infralead-kwetsbaarheid
Durf jij te zeggen dat iets anders moet? Durf je dat middel of proces in de organisatie te heroverwegen, werkt het aardig of is het echt goed? Wat ik nog wel eens meemaak is dat mensen niet durven te erkennen dat iets niet goed werkt. Ze zijn bang dat toegeven dat het “niet werkt”, of niet meer werkt, betekent dat ze het al die jaren niet goed hebben gedaan. Die angst of kwetsbaarheid zie ik juist als kracht. Durven toegeven dat iets beter kan is de basis van innoveren. De status quo vasthouden kan iedereen, dat is een muur. Pas als je die muur durft af te breken kun je ontwikkelen.

Kwetsbaarheid is kracht

Ik was onlangs te gast bij een financiële instelling om mee te denken over het vernieuwen van hun IT infrastructuur. Samen met een intern team van consultants en medewerkers had ik een plan voorbereid en in deze meeting werd de directie hierin meegenomen. De IT directeur gaf het beste voorbeeld om een open, innovatieve cultuur en voedingsbodem voor nieuwe ideeën te realiseren. Hij stelde actief vragen en in het bijzijn van zijn “onderdanen” stelde hij vragen waarvan hij wist dat het antwoord hen wel bekend was. Geen vraag was te “dom”. Het resultaat van de meeting was dat de directeur alle cruciale informatie ophaalde om niet alleen het idee te begrijpen maar ook om later een beslissing te kunnen nemen over de voortgang. Hij durfde zich open, of misschien wel kwetsbaar, op te stellen en dat werd opgemerkt en overgenomen door het team.

Durf te vragen

In mijn voorgaande blog heb ik het ook gezegd, innovatie is een continu doorlopende proeftuin. Je wilt een cultuur creëren waarin je vragen durft te stellen, alles mag in twijfel getrokken worden. Heel belangrijk is dat het management deze cultuur ook uitdraagt binnen de organisatie. Wanneer de organisatie continu verbeteren als doel stelt kun je afrekenen met de afrekencultuur. Zoeken naar een zondebok is niet nodig, want opstaan en uitspreken dat iets beter kan wordt aangemoedigd en biedt kansen voor ontwikkeling. Volgens mij hebben wij mensen de grootste hekel aan een organisatie die stilstaat. En het is verschrikkelijk zonde als de directie aan het roer van de organisatie geen beslissingen durft te nemen vanwege gebrek aan informatie. Durf te vragen en verzamel de juiste informatie die je nodig hebt om mee te denken met innovatie én om beslissingen te nemen. Dan durft zelfs die introverte senior beheerder eens zijn kop boven het maaiveld uit te steken om zijn ideeën voor de organisatie te delen.
En die ideeën konden iedereen wel eens verrassen.

Comments are closed.