Home » Over Next Gen Infra » Grote projecten zijn een makkie!

Grote projecten zijn een makkie!

Infralead-grote-projecten-zijn-een-makkie
Ik zie vaak dat innovatietrajecten die nodig moeten starten toch steeds weer worden uitgesteld. En dat uitstellen gebeurt net zolang tot de nood echt hoog is. “De storage moet nu snel vervangen worden want de spindles gaan stuk”; dan breekt de paniek uit en moet er onder grote tijdsdruk een oplossing komen. Dit betekent vaak dat je geen baas meer over de planning bent of eindigt met een oplossing die niet de beste is voor jouw bedrijf. Herkenbaar? Lees dan verder.

Innovatie indrukwekkend? Kleine stapjes…

Het kan indrukwekkend zijn, innovatietrajecten die op het eerste gezicht een enorme opgave lijken. Velen van ons krijgen de neiging om het nog maar even uit te stellen. We maken deze hoge berg van werk eigenlijk zelf; we zijn gewend om het project als één groot log ding met tientallen vraagstukken te bekijken. Een eerste stap richting het voorkomen van ad-hoc oplossingen en projecten is om dat te veranderen.
Een project, ook een innovatietraject, is (slechts) een serie van stapjes die je gaat nemen. Je hoeft niet van tevoren exact te weten hoe elk van die stappen eruit gaat zien! Deze manier van werken maakt het starten van een project een stuk beter te behappen.

Wat is echt belangrijk wanneer je met een andere blik naar het starten van projecten wilt kijken?

  • Richt je op de grote lijnen van het project, die begint altijd met een eerste stapje en als je zorgt dat die enigszins in de juiste richting is dan ben je goed op weg.
  • Realiseer je dat het vergaren en uitwerken van informatie ook onderdeel is van je innovatietraject. Je hoeft niet alle details van tevoren te weten.
  • Zoek naar de samenhang van jouw project met de organisatie, sluit je project bijvoorbeeld aan op de Cloud Strategie van de organisatie? Dan zal je zien dat het leggen van die link je gaat helpen te bepalen wat een logisch startmoment voor jouw project is.

Bovenstaande manier van werken zorgt ervoor dat het makkelijk is een project te starten en het helpt je om gedurende het project flexibel te blijven. Je kan inspelen op veranderende omstandigheden of voortschrijdend inzicht.

Geen grote projecten meer, zet die eerste stap!

Start het project met het eerste stapje waarin je uitvindt wat de business nodig heeft. Dit is de eerste stap in de serie, een trap oplopen doe je ook niet in één stap maar trede voor trede. En dat is gemakkelijk te managen én werkbaar voor een projectteam. We zien vaak dat het een goed idee is om in deze fase een externe specialist bij het proces te betrekken om je te laten informeren over wat er allemaal beschikbaar is en om je af en toe uit je comfortzone te trekken. Dat hoort erbij, en het past bij innovatief met je project aan de slag gaan.
Dus zet die eerste stap en zorg dat je op tijd begint, voordat je gedreven wordt door een boze business, downtime of ontevreden gebruikers!

Comments are closed.