Home » Over Next Gen Infra » Goede voornemens voor 2018: volwassen worden.

Goede voornemens voor 2018: volwassen worden.

Nee 2018 is geen typefout, waarom zou ik wachten tot 2019 met het uitvoeren van goede ideeën? En die volwassenheid betreft niet mijn eigen, ik voel de noodzaak niet zo, maar meer die van de architectuur- en projectfuncties bij mijn (aanstaande) klanten. Daar is nog grote winst te behalen.

Jaren geleden toen ik nog een groentje in de IT was, was de IT manager een omgeschoolde boekhouder en iemand met een MCSE certificaat een ‘Senior Consultant’. Gelukkig zijn de tijden veranderd. IT heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en is van een noodzakelijke kostenpost naar een strategisch onderdeel in de organisatie gegroeid met zeer capabele IT managers en echte IT consultants. En dat is mooi (en noodzakelijk).

Er zijn echter twee gebieden waarvan ik vaak vind dat ze achterblijven: IT architectuur en IT projectmanagement. En begrijp mij niet verkeerd, ik heb gewerkt met vele excellente IT architecten en projectmanagers en hoop dat nog jaren te mogen doen. Mijn goede voornemen is vooral ervoor te zorgen dat de samenhang tussen architectuur en projecten verbetert. Daar is volgens mij een enorme winst te behalen die echt voor het grijpen ligt.

Slecht voorbeeld: Businessapplicatie X moet worden geüpdatet naar een nieuwe versie. Dit wordt geconstateerd door de applicatie-eigenaar en deze neemt contact op met de leverancier. De leverancier maakt een mooie offerte en voert de upgrade uit. Niets aan de hand. Totdat blijkt dat de upgrade niet werkt omdat de nieuwe versie een ander poortnummer gebruikt en dit is niet aangepast op de firewall. De leverancier van de applicatie weet tenslotte niet hoe de firewall configuratie er uit ziet. En na een spoed change blijkt dus dat de netwerk architecten dit wel hadden geweten als ze op tijd betrokken waren geweest door de projectleiding. Maar er was geen projectleiding omdat dit een een-tweetje was tussen de leverancier en de applicatie eigenaar en er nooit een project gestart was.

Mijn voornemen is om vanaf eind 2018 toe te werken naar meer samenhang tussen IT Architectuur, Change Management en IT Projecten.
Laten we ervoor zorgen dat het duidelijk wordt wat een project is en wat een change is. En als iets dan een project wordt, dan haken we direct architectuur aan doordat deze de Project Start Architectuur maakt. Zo weten we van tevoren wat de update van de applicatie precies inhoudt en weten we tijdig dat de firewall change nodig is (architect) en wie dit wanneer uit gaat voeren (projectleiding).

En mocht er dan toch wat misgaan, bummer er waren 2 firewalls, dan wordt deze informatie opgenomen in de Project Eind Architectuur en zo vastgelegd voor het nageslacht. Zo wordt elke fout maar één keer gemaakt en verbeteren we steeds weer.

Het klinkt zo simpel en volgens mij is het dat ook.

Toch?

One Response so far.

  1. Geale van der Wal schreef:

    Je hebt helemaal gelijk Remco, Dit is wat ik ook iedere keer tegen kom bij klanten. Business die niet begrijpt wat IT doet. Geen cohesie tussen functioneel, applicatie en technisch beheer. Er zijn in sommige gevallen wel business principles uitgewerkt, en dat laat men door een externe architectuur partij uitvoeren. maar dan… de principes zijn er maar er ontbreekt een belangrijke key player (de enterprise architect) De gene die de spreekwoordelijke sate prikker door de verschillende elementen en domeinen prikt. Vervolgens wordt er niet doorgepakt. Dit kan vanwege politiek en inrichting van de organisatie een reden zijn. De organisatie zit zichzelf in de weg om te komen tot een hoger volwassenheidsniveau.

    Toch zie ik langzaam dat er meer tractie en bewustzijn aan het ontstaan is doordat mensen zoals jij en ik organisaties aanspreken en attenderen dat architectuur wel degelijk nodig is. De spreekwoordelijke vinger op de zere plek.

    Het inrichten van een PSA is een mooi startpunt om verandering teweeg te brengen. Zoals Togaf ook zegt, guiding effective change is performed through the provisioning of boundary less information flow. Keep up the good work!

Leave a Comment