Home » Over Next Gen Infra » Goede voornemens voor 2018: volwassen worden.

Goede voornemens voor 2018: volwassen worden.

Nee 2018 is geen typefout, waarom zou ik wachten tot 2019 met het uitvoeren van goede ideeën? En die volwassenheid betreft niet mijn eigen, ik voel de noodzaak niet zo, maar meer die van de architectuur- en projectfuncties bij mijn (aanstaande) klanten. Daar is nog grote winst te behalen.

Jaren geleden toen ik nog een groentje in de IT was, was de IT manager een omgeschoolde boekhouder en iemand met een MCSE certificaat een ‘Senior Consultant’. Gelukkig zijn de tijden veranderd. IT heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en is van een noodzakelijke kostenpost naar een strategisch onderdeel in de organisatie gegroeid met zeer capabele IT managers en echte IT consultants. En dat is mooi (en noodzakelijk).

Er zijn echter twee gebieden waarvan ik vaak vind dat ze achterblijven: IT architectuur en IT projectmanagement. En begrijp mij niet verkeerd, ik heb gewerkt met vele excellente IT architecten en projectmanagers en hoop dat nog jaren te mogen doen. Mijn goede voornemen is vooral ervoor te zorgen dat de samenhang tussen architectuur en projecten verbetert. Daar is volgens mij een enorme winst te behalen die echt voor het grijpen ligt.

Slecht voorbeeld: Businessapplicatie X moet worden geüpdatet naar een nieuwe versie. Dit wordt geconstateerd door de applicatie-eigenaar en deze neemt contact op met de leverancier. De leverancier maakt een mooie offerte en voert de upgrade uit. Niets aan de hand. Totdat blijkt dat de upgrade niet werkt omdat de nieuwe versie een ander poortnummer gebruikt en dit is niet aangepast op de firewall. De leverancier van de applicatie weet tenslotte niet hoe de firewall configuratie er uit ziet. En na een spoed change blijkt dus dat de netwerk architecten dit wel hadden geweten als ze op tijd betrokken waren geweest door de projectleiding. Maar er was geen projectleiding omdat dit een een-tweetje was tussen de leverancier en de applicatie eigenaar en er nooit een project gestart was.

Mijn voornemen is om vanaf eind 2018 toe te werken naar meer samenhang tussen IT Architectuur, Change Management en IT Projecten.
Laten we ervoor zorgen dat het duidelijk wordt wat een project is en wat een change is. En als iets dan een project wordt, dan haken we direct architectuur aan doordat deze de Project Start Architectuur maakt. Zo weten we van tevoren wat de update van de applicatie precies inhoudt en weten we tijdig dat de firewall change nodig is (architect) en wie dit wanneer uit gaat voeren (projectleiding).

En mocht er dan toch wat misgaan, bummer er waren 2 firewalls, dan wordt deze informatie opgenomen in de Project Eind Architectuur en zo vastgelegd voor het nageslacht. Zo wordt elke fout maar één keer gemaakt en verbeteren we steeds weer.

Het klinkt zo simpel en volgens mij is het dat ook.

Toch?

Comments are closed.