Home » Over Next Gen Infra » Werk slimmer, niet harder!

Werk slimmer, niet harder!

Infralead-werk-slimmer-niet-harder
Ervaar jij ook de noodzaak van het automatiseren van beheertaken? We zijn steeds meer afhankelijk van IT waardoor processen steeds nauwkeuriger, voorspelbaarder en sneller aan te passen moeten zijn. Ik zie veel organisaties waar de gewenste groei en flexibiliteit zorgt voor een te hoge behoefte aan kennis en ‘handjes’. Automatiseren van beheer is nodig om te groeien zonder enorme investering in meer mensen. En medewerkers wiens functie overbodig lijkt na automatisering kunnen ook nog eens verrassend waardevol zijn….

Beheer automatisering levert echt wat op

Alleen al het proces van een nieuw wachtwoord aanvragen via een helpdesk laat zien waarom automatisering van beheertaken zinvol is. Iemand moet bellen naar de helpdesk en de helpdeskmedewerker moet handmatig het genereren van een nieuw wachtwoord activeren. Dit kleine proces omvat relatief veel menselijke handelingen voor iets wat techniek al volledig geautomatiseerd kan doen. Kortom, veel werkprocessen rondom beheer binnen organisaties kunnen efficiënter worden ingericht met behulp van de juiste automatisering. Ik geloof dat, mits juist ingezet, automatisering echt winst oplevert in de vorm van:

  • Beter voorspelbare processen;
  • Verbeterde kwaliteit van diensten voor de gebruiker;
  • Grotere flexibiliteit voor de organisatie;
  • Een kortere innovatie cyclus;
  • Kostenbesparing en reductie in capaciteitsbehoefte.

“Kiezen voor het meest sexy tooltje is een valkuil”

Ik zie regelmatig hoe het maken van automatiseringsslagen een uitdaging vormt voor organisaties. Dit begint al bij het commitment van de business om service automation te accepteren en door te zetten. En daarnaast gaat het vaak om het maken van de juiste keuzes in techniek. Een valkuil is kiezen , vanuit de techniek, voor het meest sexy tooltje voor elke behoefte die de organisatie heeft. Dit uitgangspunt leidt vaak tot versnippering van software applicaties, een groot probleem waar veel organisaties last van hebben! Laat je niet verleiden tot deeloplossingen maar kies voor een oplossing die over de gehele organisatie heen past en werkt. Je wilt echt geen tool voor wachtwoord beheer, en een tool voor je netwerk, én nog een aparte applicatie voor je serverbeheer.

Medewerkers kunnen meer bijdragen

Voor veel organisaties is automatisering ook spannend omdat er angst en weerstand bij medewerkers kan ontstaan. Moet je afscheid nemen van Frans die al tien jaar de servers beheert? Ik geloof dat juist die mensen de aangewezen personen zijn om mee te denken met het realiseren van automatisering. Zij kennen de organisatie als geen ander en weten wat gebruikers verwachten! Zet de stap om dat gesprek aan te gaan, het kan je nog verbazen hoeveel kennis en ambitie er in deze groep medewerkers zit. Ook dat kan automatisering opleveren.

Comments are closed.