Home » Over Next Gen Infra » Gewoon ‘ja’ zeggen. Da’s leuker!

Gewoon ‘ja’ zeggen. Da’s leuker!

Volgens mij is het leuker om maar gewoon ‘ja’ te zeggen als je het niet zeker weet.

Hoe zeker was je nou van je eerste kind? Je hebt van tevoren toch geen idee. Je hebt geen idee hoe leuk of lastig je aanstaande kindje zal worden. Dus hoelang moet je daar nou over nadenken? Een tweede hond? Geen idee. De basiszaken zijn in orde en de rest regelen we wel ‘on the fly’.

Toch?

Gewoon doen en dan kom je er vanzelf wel achter hoe het verder moet.

Dat geldt overigens niet alleen voor kindjes, honden (nieuwe huizen, verre vakanties, nieuwe boot, whatever). Maar ook voor IT-beslissingen.

Als je in grote lijnen denkt dat het een goed idee is, dan moet je het gewoon doen. Niet te lang over alle details proberen na te denken. Grote kans dat je die details toch niet precies goed hebt en zo wel dan veranderen ze waarschijnlijk toch over tijd.

Dus: met je mail naar de Cloud? Nou; als de grote lijnen kloppen (lekker flexibel, opschalen en afschalen, geen on premisses investeringen meer, back-up en archive met 1 klik en mailbox nooit vol) dan weet je toch genoeg?

Trap vooral niet in de valkuil om te proberen uit te rekenen wat het je financieel precies oplevert. Daar kom je nooit uit. De kosten voor de Cloudoplossing zijn in de regel best goed te maken, maar de vergelijking met de huidige on premisses oplossing is niet te doen. Want weet je precies wat het iedere keer bijkopen van opslag voor de mail kost? Hoe vervelend het is als je alles uit je handen moet laten vallen voor een paniek-archiveer project want de opslag is weer vol? Wat het kost als een mailbox van de user vol is en je bij management weer om geld voor storage moet leuren? Om nog maar te zwijgen over de belasting in uren die de planning steeds weer omgooien.

(En hoe vind je eigenlijk nog een IT-specialist die met jouw ‘lang geleden moderne’ oplossing wil werken)?

En daarbij: de nieuwe oplossing heeft waarschijnlijk veel meer functies dan de oude oplossing, voor misschien maar een klein beetje meer geld, dus dat is sowieso appels en peren.

Hiernaast komen dan nog de nauwelijks te begroten voordelen als betere data beschikbaarheid, blijere gebruikers, betere integratie met andere tools, geleidelijke abonnements uitgaven in plaats van paniek-pieken.

Van alles wat ik hier noemde weten we allemaal wel wat goed en niet goed is. Hoef je geen IT-specialist voor te zijn. En dat is mooi, want de meeste beslissers zijn toch al geen IT-specialisten.

Dus: als de grote lijnen kloppen: gewoon doen. Move forward. De rest lukt echt wel.

(Trouwens: Op de foto zie je mij en onze tweede pup. Over de grote lijnen nagedacht en toen ‘Ja’ gezegd. Best een gedoetje af en toe, maar het gaat hartstikke goed en is nòg leuker dan gedacht).

 

 

 

 

Comments are closed.