Home » Over Next Gen Infra » Zen in de zomer zijn?

Zen in de zomer zijn?

Infralead-zen-als-een-zombie-in-de-zomer

Is voor jou de zomer ook een tijd van heerlijk ontspannen? De boel een beetje de boel laten en wat klussen aan achterstallig onderhoud? Of is het andersom en weet je niet meer hoe alle kikkertjes in de kruiwagen te houden? Zo wordt je Zen in de zomer…..

Minder afhankelijkheid = minder gaten dichtlopen

De zomertijd is voor veel IT organisaties een tijd die wat anders dan anders is. De één loopt zich het vuur uit de sloffen om de boel draaiende te houden omdat de helft van de beheerders op het strand ligt. De ander heeft wat extra tijd om onderhoud te plegen omdat de druk van de gebruikers wat is afgenomen. Hoe zorg je ervoor dat je beheerders lekker op vakantie kunnen zonder dat jij de gaten dicht moet lopen? Het begint met minder afhankelijkheid van je beheerders. Hoe minder afhankelijkheid in de dagelijkse operatie, hoe minder gaten jij hoeft dicht te lopen wanneer je beheerders op het strand liggen.

Het verlagen van de afhankelijkheid begint met het vereenvoudigen van de infrastructuur. Wat er niet is hoeft immers niet beheerd te worden en daar zijn dus geen beheerders voor nodig. Klinkt logisch toch? Het vereenvoudigen van de IT infrastructuur kan op verschillende manieren. Het begint met eenduidigheid ofwel; ervoor zorgen dat er zo min mogelijk verschillende types, merken en soorten in de infrastructuur zitten. Dus bijvoorbeeld, alle data op NetApp of alle servers van HP. Dan heb je geen kennis van EMC of Dell nodig en dat scheelt alweer.

Less is more

Een stapje verder richting minder afhankelijkheid van beheer is ervoor zorgen dat je IT infrastructuur uit minder lagen bestaat. We hebben allemaal te maken met netwerk, opslag, servers en hypervisors. Dit zijn 4 lagen die beheerd moeten worden en waar kennis voor nodig is. Als we die vier lagen samenpersen tot één laag scheelt dat alweer drie beheerders (oké, dat is een beetje te simpel misschien).

Zo’n samengeperste IT infrastructuur noemen we een HyperConverged Infrastructuur (HCI). Dit zijn zeer eenvoudige oplossingen waarmee je bijna volgens plug and play je datacenter infrastructuur opbouwt. HCI is zeer eenvoudig te beheren en geschikt voor bijna alle datatypes en workloads. Als je hier meer over wilt weten, vraag het mij gerust. (Na mijn vakantie ben je de eerste).

Zen zonder beheerders

Nog een stapje verder richting Zen is ervoor zorgen dat je helemaal geen beheerders meer nodig hebt voor je IT infra. Dat doe je door ervoor te zorgen dat je geen IT infrastructuur meer hebt. Simpel toch?

Zorg ervoor dat je je applicaties en data op de systemen van een ander hebt staan. Laat hen de boel maar beheren, dat noemen we dan Cloud. Je hebt geen zorgen meer om je infrastructuur en kan je volledig focussen op de functionaliteit voor eindgebruikers en de business. Zij zullen je dankbaar zijn. Natuurlijk moet je er dan wel voor zorgen dat je je Cloud leverancier exact vertelt wat nodig hebt en wil je controleren of het geleverd wordt. Maar dat is heel wat minder(beheer)last dan ook nog zorgen dat de infra up-to-date is en blijft draaien.

Dus mijn zomertip, houdt het simpel en ontspan. De weg naar Zen loopt via de Cloud. Ik wens je een fijne wolkeloze zomer.

Ik ben fietsen.

Comments are closed.