Home » Over Next Gen Infra » Drie kikkertjes zaten op een tak…

Drie kikkertjes zaten op een tak…

En twee besloten er te springen. Hoeveel kikkers zaten er nog op de tak?

Drie natuurlijk. Als je besluit iets te doen gebeurt er niets. Je moet niet besluiten te springen, je moet daadwerkelijk springen.

Dit mopje doet mij denken aan verbeterplannen bij IT organisaties. We weten allemaal dat de IT architectuur functie te weinig ontwikkeld is. En we zien dagelijks welke problemen dit oplevert. We zien gebrek aan structuur, gebrek aan design afspraken, onduidelijke of afwezige principes en vage zich voortslepende reviewprocessen. Uiteindelijk resulterend in tijdverlies, kwaliteitsverlies en veel frustratie bij IT medewerkers en de business.

Ik zie drie kikkertjes op een tak zitten en op regelmatige basis met elkaar overleggen dat het anders moet. Sterker nog: ze besluiten dat het anders moet; en ze weten ook hoe. Er worden architecten toegewezen aan het ontwikkelen van processen. En aan het ontwikkelen van principes, designmodellen, templates en raamwerken. En alle kikkertjes hebben het gevoel dat er stappen gezet zijn.

Tot ze een week later weer met z’n drieën weer op de tak/bij de koffieautomaat zitten en precies hetzelfde gesprek hebben als een week eerder.

En weer nemen ze besluiten. Maar nu echt!

Wie dit gedoe niet herkent mag het zeggen. Ik leer graag van je hoe dit te doorbreken.

De aanpak die ik probeer is: besluitje nemen en direct kleine stapjes zetten. Het gaat vaak mis als de ambitieuze kikkertjes grote sprongen willen maken. Dat durven ze eigenlijk niet, mogen ze misschien niet of operationeel gedoe zit weer in de weg.

Maar als alle kikkertjes nou eerst een klein stapje zetten. Naar de rand van de tak. En dan nog een. En nog een.

Ga niet als eerste stap complete raamwerken verzinnen met templates en ontwikkelmodellen. En dit met vervolgens met alle dieren in het dierenbos proberen af te stemmen. Schrijf eerst eens 5 principes op en zorg ervoor dat deze 5 in elk design gebruik worden. Dan heb je al een sprongetje gemaakt, samen met de andere kikkertjes. Dan praat je er niet alleen over, dan doe je het.

En als je 5 principes in gebruik hebt, dan voeg je er eens 5 toe. Gewoon doen. Neem dat initiatief. Als iemand het er niet mee eens is hoor je het vanzelf. Dat heet betrokkenheid en voor je het weet zijn er 5 kikkertjes in beweging. En dat is de bedoeling.

Gekwaak zonder actie bewijst niets. Zet kleine besluiten om in kleine acties. En daar dan veel van en voortdurend. Ik denk dat dat werkt.

Altijd en overal. Ook voor jou.

Comments are closed.