Home » Over Next Gen Infra » Ben jij een innovator, een treuzelaar of allebei?

Ben jij een innovator, een treuzelaar of allebei?

Ik ben zelf wel van de innovatie. Tenminste professioneel gezien. Ik vind dat de voordelen van nieuwe IT-concepten en technieken zo snel mogelijk moeten leiden tot voordelen voor de organisatie

Terwijl ik zelf een oude iPhone SE heb en, wel heb ik ooit, een Apple TV versie 3 gebruik.

En dat vind ik prima.

Waarom dat verschil en wat is eigenlijk beter: snel nieuwe technieken adopteren of toch maar even wachten?

De ‘North Central Rural Sociology Committee’ heeft de adaptiepopulatie, origineel bedacht voor boerenbedrijven, in 5 groepen verdeeld zoals je onder ziet.

En ik ben het levende bewijs dat deze ruralen ernaast zitten, want ik ben professioneel gezien namelijk een early adaptor, maar privé vaak een laggard.

Dus blijkbaar is naast de snelheid van adoptie is ook de scope relevant: waar ben je snel en waar niet.

Ik vind het belangrijk dat een commerciële organisatie in een competitieve markt snel over de mogelijkheden van nieuwe techniek kan beschikken om de concurrentie te snel af te zijn. Hierdoor zijn ze net iets eerder op de markt met het nieuwe product en dat levert concreet geld op. En dat is het doel van de organisatie. Uiteraard moet je voor deze innovatie nog steeds een positieve business case maken, maar dat is in dit soort organisaties meestal niet zo moeilijk want:

Investering < Concreet geld = Go!

Dit wordt wat lastiger als de potentiële winsten bij niet-commerciële organisaties wat minder inzichtelijk zijn. Wat heeft bijvoorbeeld een gemeente eraan dat ze sneller paspoorten uit kunnen delen? Het is leuk voor de burger, maar levert niet direct geld op. En weglopen doet de klant toch niet: Een burger gaat niet naar een andere gemeente verhuizen waar het een dag sneller gaat. Er kunnen wel indirecte voordelen zijn zoals een verlaagde beheerlast of een hogere veiligheid, maar dit moet eerst naar financieel gewin worden omgezet om de business case te maken.

(Hoewel het natuurlijk wel fijn is als je de balie niet hoeft te sluiten om een securitylek…)

Het kan in een commerciële organisatie zo zijn dat een nieuwe ontwikkelomgeving direct invloed heeft op de ‘time to market’ van bepaalde producten, maar dat een nieuw, eeeehmmm, bedrijfstoegangssysteem hier geen invloed op heeft. Dan kan je op het eerste domein heel innovatief zijn en op het tweede misschien wat meer ‘proven technoloy’ gebruiken.

Ik zou het als architect fijn vinden als een organisatie zich bewust is van het feit dat ze niet als totaal bedrijf in een bepaalde adoptiesnelheid zitten, maar dat dit per domein kan verschillen.

Dus ziekenhuis X behoort misschien tot de ‘Late Majority’ op het gebied van storage innovatie, maar kan beter een ‘Early Adopter’ zijn op het gebied van innovatie in de zorgketen.

Om maar wat te noemen.

Wat vind jij?

Comments are closed.