Home » Over Next Gen Infra » Het belangrijkste deel van IT innovatie is niet innovatie

Het belangrijkste deel van IT innovatie is niet innovatie

Maar de mindset die leidt tot persoonlijke verandering en ontwikkeling.

Als je wil veranderen is het belangrijk te beseffen dat je kán veranderen. Of andersom: denken dat je niet voldoende talent/vaardigheden/hersens/geld/goed kapsel hebt werkt verlammend en leidt tot stilstand van je ontwikkeling. 

Hoe ontwikkel je jouw mindset?

Er zijn twee mindsets door Professor Carol Dweck beschreven die de ‘Growth Mindset’ en de ‘Fixed Mindset’ zijn genoemd.

Mensen met een Growth mindset geloven dat persoonlijke eigenschappen veranderlijk en te ontwikkelen zijn. Dit geldt voor kennis, kunde, talent en vaardigheden. Je bent dus de baas over je eigen ontwikkeling waardoor je met voldoende inspanning en focus je gestelde doelen kan behalen. Belangrijk daarbij is dat je ook je doorzettingsvermogen en doelgerichtheid ontwikkeld.

Met een Fixed mindset denk je dat zaken vastliggen. Je bent nou eenmaal niet slim genoeg om dat probleem op te lossen, dus laat maar. Dit leidt ertoe dat je niet probeert, dus ook niet leert waardoor het inderdaad niet lukt om het probleem op te lossen. Nooit. Zo lijkt het vanuit de Fixed mindset ook steeds alsof je gelijk hebt, maar eigenlijk creëer je zelf je ‘self-fulfilling prophecy’.

Volgens mij ligt de Growth mindset aan de basis van groei en ontwikkeling, dus ook aan de basis van IT-innovatie.

Vanuit de Growth mindset ga je doelen stellen en verandering initiëren. Vervolgens zal je fouten maken waar je van leert.  Je zet stapjes en wordt slimmer en sterker en ontwikkelt je vaardigheden.

Belangrijk hierbij is dat je heldere doelen stelt. Zowel voor jouzelf als voor de organisatie. Jouw doelen en de doelen van de organisatie moeten met elkaar in lijn zijn om ervoor te zorgen dat je met passie en vertrouwen de uitdagingen te lijf gaat en het doorzettingsvermogen hebt om van ontwikkelingen te leren.

Natuurlijk is het mogelijk om van een Fixed naar een Growth mindset te schakelen, want alles is veranderlijk tenslotte.

Hoe verander je jouw mindset

De eerste stap is accepteren dat je niet perfect bent. Dat kan je al veel rust geven en helpt om je ‘fouten’ als leerpunten te zien. Bestudeer je imperfecties en leer hoe je hier in de toekomst minder last van kan hebben. Zie ‘falen’ als leren. Dit lijkt misschien moeilijk, maar dit doe je al heel vaak bij anderen. Wanneer een baby de eerste stapjes zet en valt, dan zie je dat vast niet als falen, maar als leren. Waarom zie je je eigen struikelpartijen bij het leren van iets nieuws dan wel als falen?

Probeer te focussen op het proces en minder op het doel. Natuurlijk moet je het doel voor ogen houden, maar het goed uitvoeren van het proces om het doel te bereiken is het enige waar je controle over hebt. Controleer wat je kan controleren. Als je optimaal getraind hebt voor de wedstrijd maar de tegenstander blijkt toch sterker dan is er niets wat je daaraan kan doen. Je hebt geen controle over de tegenstander, alleen over je eigen training. Kijk naar verbeterpunten in het trainingsproces voor de volgende keer. Dat is wat je kan doen, succes is nooit gegarandeerd, maar resultaat kan wel optimaal zijn. 

Het geloven in je eigen kunnen en ontwikkeling is een leerproces. Het is als het afleren van een slechte gewoonte. Wanneer je van Fixed naar Growth wilt ontwikkelen zal je zien dat je steeds sneller je Fixed blokkades kan herkennen en oplossen.

Dit groeiproces kan ook weer een doel op zich zijn. Zowel voor jezelf als voor een organisatie. Organisaties zijn gemaakt van mensen. Dus als mensen in een organisatie van een Fixed naar een Growth mindset groeien met als doel om IT-innovatie te stimuleren, dan verandert dit de ‘mindset’ van de organisatie. Deze zal innovatiever en flexibeler worden. (En leuker om te werken in mijn perspectief).

Om te zien wat jouw mindset is kan je de GRIT Scale gebruiken. Dit is een vragenlijst die jouw passie en doorzettingsvermogen richting betekenisvolle doelen in kaart brengt. Dit is niet helemaal hetzelfde als een meetlat voor Fixed/Growth, maar geeft wel een beeld hoe kansrijk je bent om je doelen te behalen. En hiervoor zijn een Growth mindset en doorzettingsvermogen onontbeerlijk.

Waar wil jij naartoe werken?

Comments are closed.